• vinyes5
 • vinyes2
 • vinyes3
 • vinya8
 • vinya1
 • vinya5
 • vinya6
 • vinya9
 • vinya7
 • vinyes1
 • vinyes4
 • Només volem viure dignament de la nostra terra

El DAAM vol modificar el control de la producció vitícola

.

Des del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya (DAAM) es vol modificar l'Ordre AAM/139/2011, del 21 de juny —per la qual es regula el control de la producció vitícola mitjançant la targeta vitícola a partir de la campanya 2011/2012—, amb efecte a partir de la propera collita del 2018 de forma poc estricta i a partir de 2019 de forma estricta
Aquesta modificació suposarà pel viticultor que des d'aquest any passem de comptar el nostre saldo de kg de collita de la nostra targeta vitícola per varietat i municipi per cada titular com fins ara, a comptar el saldo parcel·la per parcel·la vitícola per titular. És a dir, per cadascuna de les parcel∙les amb el seu codi vitícola que tinguem en el Registre Vitícola de Catalunya.


Això vol dir que ens podem trobar fàcilment, entre d'altres, amb les següents situacions:
¥ Que per cada remolc que s'entri al celler el tractorista haurà d'identificar clarament de quina parcel∙la amb codi vitícola corresponen els quilos, també si les tenim en règim de parceria. El que ens suposarà un increment del control logístic que haurem de fer per cadascun dels remolcs en un moment de màxima feina per a nosaltres.
¥ Que actualment tal com tenim les parcel∙les vitícoles dibuixades en el Registre Vitícola ens podrem trobar que dins d' una mateixa parcel·la agrícola tinguem diferents parcel·les vitícoles.
¥ Quan en un mateix remolc hi hagin raïms provinents de vàries parcel∙les vitícoles la pesada quedarà desqualificada. De moment admetran fins a 4 parcel·les per remolc.
¥ Que si ens passem del saldo de la parcel∙la vitícola ens les desqualificaran en el registre vitícola.
¥ Que el celler no podrà fer el pagament a 30 dies en el cas de pesades desqualificades. La verema desqualificada es pagarà com a raïm de taula.

¥ Que aquesta mesura no es contempla en altres zones vitícoles de fora de Catalunya i això fa que estiguem en una posició d'inferioritat.

Segons el Departament d'Agricultura (DAAM), aquest canvi es porta a terme perquè li demana el propi sector productor, a nosaltres (AVP) no ens consta així.
Des de l'Associació de Viticultors del Penedès (AVP) creiem que es fa per evitar que es repeteixi l'estrany balanç de les collites passades, sobretot d'aquesta darrera, quan es va dir que, segons les declaracions de collita, les pèrdues per sequera havien estat només del 7%. Sincerament, no creiem que per entrar al Registre les pesades per parcel∙la vitícola s'arregli aquest problema; seguirà existint. Aquest, és un problema estructural del Penedès que es mereix una reflexió més a fons per part de tots els col·lectius implicats en el sector.
Des de l'AVP no entenem per què el DAAM vol modificar el reglament de la targeta sabent que comportarà moltes incidències i pèrdues econòmiques per part dels viticultors. Per aquest motiu, ens hem entrevistat i hem fet arribar escrits a la Directora General d'Agricultura, Director General del Incavi i altres càrrecs del DAAM per evitar que es posi en marxa aquest canvi al Registre Vitícola de Catalunya. Fins el moment sense èxit aparent.
En aquetes dates el DAAM està acabant de discutir el tema en una última taula sectorial a la qual no ens conviden mai a dir la nostra opinió.
Creiem que serà un fet el reglament a partir d' aquesta collita 2018, desgraciadament.